EPC

EPC – Energieprestatiecertificaat

Het EPC bevat een score die de energiezuinigheid van de woning weergeeft, dit vergemakkelijkt het voor kandidaat- kopers en huurders om de energiezuinigheid van de woning in te schatten, om zo later niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. Ook staan er op het EPC tal van aanbevelingen over investeringen om de woning energiezuiniger te maken.

Het EPC is verplicht bij het te koop of te huur stellen van uw woning. Verder dient het EPC reeds aanwezig te zijn voor dat u de woning te koop of te huur stelt. De eigenaar van het vastgoed is steeds verantwoordelijk voor het EPC ook al doet u beroep op vastgoed – of notariskantoor.

EPC gemeenschappelijke delen

Naast het gewone EPC is er sinds 1 januari 2022 ook een ‘EPC gemeenschappelijke delen’, uitsluitend voor eigenaars van appartementsgebouwen.

De  Vlaams overheid heeft besloten om deze verplichting gefaseerd in te voeren, afhankelijk van het aantal bouweenheden. De precieze data en meer info over het EPC gemeenschappelijke delen kan je terugvinden op onze blogpagina.

Wat is het?

Vanaf 2022 is een EPC ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Zo krijgt een mogelijke koper of huurder een idee van de energiezuinigheid van het volledige gebouw. Het EPC van de gemeenschappelijke delen toont hoe energiezuinig de gangen, de gemeenschappelijke stookruimte, het dak … zijn.

De verplichting geldt voor alle gebouwen met minstens twee appartementen en staat dus los van de verkoop of verhuur van appartementen in het gebouw

Wanneer moet het EPC GD aanwezig zijn?

In het tabellertje hieronder ziet u dat het aantal aanwezige gebouweenheden bepaalt wanneeer het EPC GD ten laatste aanwezig moet zijn. Onder “gebouweenheden” worden zowel appartementen als kleine niet-residentiële verstaan (winkels, medische praktijken, kantoren, …). Bij de bepaling van het aantal eenheden in het gebouw dient steeds gekeken te worden naar de feitelijke toestand. Deze kan mogelijk verschillen van de vergunde situatie

Voor nieuwbouwappartementen is het EPC van de gemeenschappelijke delen verplicht tien jaar nadat de stedenbouwkundige vergunning is uitgereikt.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je een vraag of wil je meer informatie?

We denken er graag samen over na – Contacteer ons voor een gesprek