Ben jij de eigenaar van een appartement in België? Dan is het jou hoogstwaarschijnlijk bekend dat je de gemeenschappelijke delen van het appartement EPC moet laten keuren. EPC staat voor energieprestatiecertificaat en is sinds 1 januari 2022 verplicht voor appartemensgebouwen. Maar wat valt allemaal onder EPC, hoe vraag je het aan en waarom moet je het laten uitvoeren?
Wat zijn de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?
Ben je de eigenaar van een woning of appartementencomplex en wil je het appartement verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om naast het EPC attest voor het appartement ook het Energieprestatiecertificaat van de gemeenschappelijke delen te kunnen voorleggen. Onderstaande ruimtes vallen onder de gemeenschappelijke delen:
- Ingang (entreehal)
- Gemeenschappelijke gangen en hallen
- Openbare zit- en wachtruimtes
- Het dak en de buitenmuren
- Vloer van de benedenverdieping
- De ramen en deuren
- Verlichting in openbare ruimtes
Wat valt onder EPC voor gemeenschappelijk delen?
Tijdens een EPC keuring worden de gemeenschappelijke delen bekijken en beoordeeld door een specialist. De EPC keuring wordt uitgevoerd door een energiedeskundige type A specialist welke de energetische prestaties en eigenschappen van het appartementsgebouw zal controleren. De bevindingen en opmerkingen worden vervolgens door de specialist gebundeld. Tijdens de inspectie kijkt de specialist naar onderstaande zaken:
- Gebouwschil (dak, buitenmuren, ramen en vloer)
De gebouwschil is een belangrijk onderdeel bij een EPC keuring en bestaat onder andere uit het dak, de buitenmuren, de ramen en de vloer. Tijdens een inspectie wordt er gekeken naar de isolatie van de spouwmuren, of de ramen over dubbelglas of HR+++ glas beschikken en of het dak voldoende geïsoleerd is. Al deze onderdelen zijn belangrijk voor de energetische prestaties van het gebouw.
- Ruimteverwarming en sanitair warm water
Bij de EPC keuring kijken onze specialisten naar de ruimteverwarming en verwarming van sanitair warm water van het appartementengebouw. Ook zal onze specialist controleren hoe het sanitair warm water in het gebouw wordt opgewarmd. Denk hierbij aan een controle van de soort boiler en energielabel van het voorraadvat.
- Collectieve ventilatie
Collectieve ventilatie is net als de andere zaken een belangrijk onderdeel. Door onze specialist wordt gekeken naar de wijze waarop de ventilatie in het appartement is geïnstalleerd. De installatie en de werking van de ventilatie in het appartementsgebouw heeft een grote invloed op de energetische prestaties.
- Verlichting
Tijdens de EPC keuring worden alle lichtpunten in de gemeenschappelijke delen in kaart gebracht. Op deze wijze zien wij hoe de gangen en andere ruimte worden verlicht, maar ook welke type verlichting wordt gebruikt. Onze EPC specialist controleert het totaal geïnstalleerde vermogen van alle lichtbronnen. Het vermogen en de soort verlichting hebben veel invloed op het gezamenlijke energieverbruik en dat is dan ook de reden dat dit wordt meegenomen tijdens een EPC keuring.
- Hernieuwbare energie
Het aanwezig zijn van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen heeft een positief effect op het EPC van het appartementsgebouw. Wij bekijken of er zonnepanelen zijn geplaatst en of er een zonneboiler aanwezig is om het sanitair water te verwarmen. Onze EPC specialist controleert alle duurzame energiebronnen tijdens de EPC keuring van het appartementsgebouw.
Wat is de meerwaarde van een EPC gemeenschappelijke delen?
Een Energieprestatiecertificaat vertelt alles over de energieprestaties van het appartementsgebouw. Het certificaat geeft eigenaren de informatie over het zetten van duurzame stappen die ze in de toekomst gezamenlijk kunnen laten uitvoeren om het gebouw energiezuiniger te maken.
Vanaf wanneer is het EPC voor gemeenschappelijke delen verplicht?
Het EPC gemeenschappelijke delen is sinds 2022 verplicht voor appartementsgebouwen. De Vlaams overheid heeft besloten om de verplichting gefaseerd in te voeren, waardoor er een aantal uitzonderingen gelden. De grootte van het appartementsgebouw toont aan wanneer een EPC gemeenschappelijke delen verplicht is. Hieronder staan de verschillende ingangsdata:
- 1 januari 2022: 15 of meer gebouweenheden
- 1 januari 2023: 5 t/m 14 gebouweenheden
- 1 januari 2024: 2 t/m 4 gebouweenheden
Prijs voor EPC gemeenschappelijk delen?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de prijs van EPC gemeenschappelijke delen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag met het beantwoorden van deze vraag!