Blowerdoortest

We stellen steeds hogere eisen aan de luchtdichtheid van de gebouwschil stellen. Dit komt doordat de luchtdichtheid van de gebouwschil voornamelijk bepaald wordt door de hoeveelheid warmteverlies van een gebouw. Hoe beter de luchtdichtheid van een gebouw, hoe minder sterk een ongecontroleerde ventilatie vat heeft op het gebouw. Ongecontroleerde ventilatie leidt tot onnodig warmtevlies en dat kan voorkomen woorden met een blowerdoortest.

Wat is een blowerdoortest?

Een blowerdoortest is eigenlijk niks anders dan een compleet meetsysteem welke bestaat uit een grote ventilator, drukverschilmeter, deurframe en een luchtdichte doek. De ventilator van de blowerdoor wordt door ons geplaatst met een verstelbaar aluminium frame en een doek. Vervolgens sluiten we de blowerdoor aan op de laptop om een QV10 meting volgens de normen van de NEN 2686 en NEN-EN 13829 uit te voeren. Ook is het mogelijk om de luchtdichtheid van grote gebouwen te meten, maar hierbij is het belangrijk dat een blowerdor uit meerdere ventilatoren bestaat.

Wanneer kan een blowerdoortest uitkomst bieden?

In veel gevallen kan een luchtdichtheidstest, luchtdichtheidsmeting of een bouwkundig onderzoek uitkomst bieden. Zo kun je in onderstaande gevallen gebruik maken van een blowerdoortest:

  • EPC berekening
  • Geur- en stankoverlast
  • Onderzoek voor brandveiligheid
  • Passiefhuis certificaat
  • Controle nieuwbouw en renovatie
  • Meting voor de luchtdichtheid
  • Energieadvies
  • Waterdichtheidstest
  • Hoge energierekening


Voorkom problemen door blowerdoor thermografie

Luchtlekken zorgen vaak voor problemen, zoals een hoog energieverbruik, slecht functionerende ventilatie, vochtproblemen en tocht- en stankoverlast. Ook kunnen luchtlekken zorgen voor waterlekkages, het beschadigingen van de constructie van een gebouw en in sommige gevallen zelfs tot brandgevaar. Het is dus van groot belang om luchtlekken vroegtijdig op te sporen en direct te dichten. Wij sporen luchtlekken op door middel van onze thermografie of een rookproef met kunstmatige rook.

Hoe gaat een blowerdoortest in zijn werk?

Voordat onze specialist begint aan een blowerdoortest sluiten wij de ramen, buitendeuren en alle ventilatieopeningen. Vervolgens schakelen we de verwarmingsinstallatie en het ventilatiesysteem uit, waarna we de blowerdoor in de juiste deuropening plaatsen. De blowerdoor zal de hoeveelheid lucht per tijdseenheid meten. De meting wordt zowel in overdruk als onderdruk uitgevoerd, zodat wij tot een nauwkeurig resultaat komen.

Wanneer kunnen luchtlekken met een blowerdoortest worden opgespoord?

Het opsporen van luchtlekken is zeer eenvoudig. Het is echter wel belangrijk dat het niet hard waait, want dit kan zorgen voor de nodige belemmeringen. Door middel van onze rookgeneratoren, anemometers, drukverschilmeters en warmtebeeldcamera’s kunnen wij kleine en grote tempratuurverschillen waarnemen. Dit in combinatie met onze slimme keuringmethode kunnen we het hele jaar onderzoek doen naar de oorzaken van geuroverlast en tochtklachten om vervolgens de mogelijkheden voor energiebesparing bepalen.

Blowerdoortest voor een luchtdichtheidstest van grote gebouwen

Wij beschikken over de nodige apparatuur en blowerdoor ventilatoren waarmee wij ook luchtdichtheidstesten kunnen uitvoeren in grote gebouwen. Wij zijn dus niet alleen gespecialiseerd in kleine gebouwen, maar het is ook mogelijk om een meting te doen in cleanrooms en grote gebouwen.

Benieuwd naar de kosten voor een blowerdoortest?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij informeren je graag over de tarieven voor het uitvoeren van een blowerdoortest. Wij geven hiervoor graag een offerte op maat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.