EPC

EPC – Niet residentieel voor gebouwen groter dan 500m² (EPC NR > 500m²)

EPC niet-residentieel

U kunt op de expertise van Keuringsfirma rekenen voor verschillende soorten energieprestatiecertificaten. Een concreet voorbeeld hiervan is het EPC niet-residentieel, wat vaak afgekort wordt tot EPC NR. Dit certificaat, dat vijf jaar geldig is, omvat de energiescore en het energielabel van niet-residentiële gebouwen.

Waarom is een EPC NR nuttig?

Uit dit certificaat kan de efficiëntie van uw installaties afgeleid worden, net als het aandeel van hernieuwbare energie. Het EPC NR bevat bovendien aanbevelingen over hoe u het gebouw in de toekomst energiezuiniger kunt maken. De aanbevelingen zijn niet bindend, maar kunnen uiteraard erg zinvolle informatie bevatten voor toekomstige renovatiewerken.

De opmaak van het EPC niet-residentieel is de verantwoordelijkheid van de gebouweigenaar of een persoon met volmacht. Het certificaat kan opgemaakt worden door een expert van Keuringsfirma na een plaatsbezoek, De kostprijs is steeds afhankelijk van de grootte van het gebouw en de complexiteit van de opdracht.

Stapsgewijze verplichting

Vanaf 1 januari 2023 was het al verplicht om over een zogenaamd EPC NR te beschikken bij de aankoop, erfpacht, opstalrecht en verhuur van een niet-residentieel gebouw.  Op 1 januari 2024 kwam daar de verplichting bij voor publieke gebouwen zoals scholen, bibliotheken, ziekenhuizen en gemeentehuizen.

Ook de komende jaren breidt de wetgeving steeds verder uit. Zo is het EPC NR vanaf 1 januari 2025 verplicht voor elk gebouw dat groter is dan duizend vierkante meter, ongeacht een eventuele verkoop of verhuur. Vanaf 1 januari 2026 geldt dezelfde wetgeving, maar dan voor gebouwen met een kleinere vloeroppervlakte dan duizend vierkante meter. Het einddoel bevindt zich in 2030. Dan moet elke niet-residentiële eenheid over een geldig EPC NR beschikken, om aan te tonen dat minimaal een label E behaald is.

Reken op Keuringsfirma voor uw EPC NR

Meer weten over het EPC voor niet-residentiële eenheden? Alle voorwaarden en kleine lettertjes kunt u tot in detail nalezen op de website van de Vlaamse overheid. Uiteraard helpen ook de experts van Keuringsfirma u graag verder met deze materie of met de opmaak van het certificaat zelf. Aarzel dus niet om contact op te nemen met ons team.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je een vraag of wil je meer informatie?

We denken er graag samen over na – Contacteer ons voor een gesprek