Asbestattest bij compromis? In deze gevallen is het verplicht

Stel dat u een woning koop of verkoopt, dan vraagt u zich wellicht af of er een asbestattest bij de compromis moet voorzien worden. Sinds eind 2022 is een asbestattest namelijk verplicht in bepaalde omstandigheden. Het doel van deze nieuwe wetgeving is om Vlaanderen tegen het jaar 2040 helemaal asbestveilig te maken.

Voor welke gebouwen is een asbestattest verplicht?

Een asbestattest is verplicht bij de verkoop van gebouwen die voor het jaar 2001 gebouwd zijn. Het doel is dat ieder gebouw van die leeftijd tegen 2032 over een asbestattest beschikt. Indien u een woning verhuurt en over een asbestattest beschikt, is het verplicht om een kopie te bezorgen aan de huurders.

In gebouwen die na 2000 gebouwd zijn, mag in principe nooit asbest aanwezig zijn, aangezien het gebruik van asbesthoudende materialen toen verboden werd. Voor deze gebouwen is het dan ook niet verplicht om een asbestattest te laten opmaken.

Asbestattest bij compromis of pas later nodig?

Ja, het is nodig om het asbestattest bij de compromis te voorzien. Eigenlijk zegt de wet dat het asbestattest verplicht aanwezig moet zijn bij de overdrachtsovereenkomst. Dat kan ook een ander moment dan de compromis zijn, maar in de realiteit is dat zelden het geval. Sowieso kan de notaris per situatie oordelen of een asbest nodig is en wanneer het beschikbaar moet zijn.

Een asbestattest is overigens tien jaar geldig, tenzij er een kortere geldigheidstermijn toegekend wordt. Dat kan als er een beperking was tijdens het onderzoek.

Keuringsfirma als expert voor uw asbestattest

Een asbestattest mag uitsluitend opgesteld worden door een erkende asbestdeskundige, zoals de experts van Keuringsfirma. Aarzel dus niet om contact op te nemen met ons team indien u meer informatie wilt over het opstellen van een asbestattest, de kostprijs of als u een afspraak wil inplannen. Wij helpen u graag verder.

Asbestattest bij compromis